Avgradning

Vid avgradning avlägsnas ojämnheter och grovhet som uppstår under objektets andra bearbetningsprocesser, till exempel vid stansning eller laserskärning. Processen genomförs för att ge objektet en trevligare finish där hörnen bland annat rundas och avgradas. Avgradning bidrar dessutom till att ge den efterföljande ytbehandlingen bättre hållbarhet.

På Hosta Industries erbjuder vi avgradning till våra kunder eftersom det ofta är en viktig del av processen. Inte alla ser behovet av avgradning och vi ger dig därför gärna råd avseende denna process.

Fördelar och användning

Avgradning ger följande fördelar

  • Ekonomiska fördelar vid mekanisk bearbetning jämfört med manuell bearbetning
  • Jämna ytor
  • Döljer bearbetningsspåret från skärverktyget

Avgradning används vanligtvis vid

  • Gjutna delar
  • Stansade delar
  • Laserskurna delar
  • Maskinkomponenter

Undersök också vad vi erbjuder inom laserskärning av plåt samt stansning.

Vibrationsavgradning är en “grovare” slipning än andra avgradningsmetoder. Här sker en mekanisk vibration där objekten poleras och slipas för att få bland annat skarpa kanter med hjälp av avgradning. Val av avgradning beror på önskad slipeffekt och den slutfinish som man önskar på objekten.

Vibrationsavgradning används vanligtvis för större objekt än till exempel trumling.

Trumling är en process som syftar till att avgrada ojämnheter och grovheter hos objektet. Processen sker genom att objekten läggs i en trumma som snurrar runt. Här slås objekten mot varandra varvid de bortrivna delarna avlägsnas.

Trumling är i första hand till för mindre metallobjekt än vid exempelvis vibrationsavgradning.

Borstgradning är en metod där man bearbetar sina objekt för att få en slipad yta. Denna avgradningsmetod ger en mer slipad och fin yta än vibrationsavgradning (där objekten slipas med slipverktyg) och trumling (där objekten slås mot varandra). Denna slipade yta bidrar till att säkerställa att produkterna får en mer vidhäftande och effektiv ytbehandling.

Borstgradning används vanligtvis för stora objekt.

Bli kontaktad

Vi kontaktar dig när du har tid.

Skriv dina uppgifter här.

Du kan också kontakta oss på telefon +45 98 28 16 77