Elektrogalvanisering

Elektrogalvanisering eller elgalvanisering med efterföljande kromatering/passivering är en av de vanligaste ytbehandlingsmetoderna för objekt av järn eller stål när du vill kombinera ett högt korrosionsskydd med god ytfinish och längre livslängd. Elgalvanisering kallas också elektroförzinkning.

Fördelarna med elektrogalvanisering är bland annat:

  • Långvarigt skydd mot rost
  • Hög mekanisk belastning
  • Mycket bra allround-skydd, även i hål och på kanterna
  • Katodiskt korrosionsskydd
  • Vacker yta
  • Väldigt ekonomiskt
  • Underhållsfritt
  • God ekologisk balans; miljövänlig process

Elektrogalvanisering används främst för utomhuskonstruktioner bland annat inom byggbranschen, jordbruket, maskinindustrin, fordonsindustrin möbelbranschen och elektronikindustrin.

Ytbehandlingen används på de flesta metaller som till exempel stål, gjutjärn, koppar och kopparbaserade legeringar och även i mindre utsträckning på aluminiumlegeringar.

På Hosta Industries använder vi Danmarks bästa ytbehandlingsföretag till denna process så att dina objekt alltid får hög kvalitet.

Val av krom-/passiveringstyp beror på önskat utseende och hållbarhet. En vanlig skikttjocklek är från 5 till 20 μ. Ytan kan behandlas med lack, sealer eller ett friktionsreducerande medel. Kromatiseringen innehåller krom 6 medan passiveringen däremot är krom 6-fri. Före elgalvaniseringen genomgår metallobjekten en förbehandling. Detta är en sur och alkalisk process. Processens syfte är att rengöra metallobjekten från olja, fett, rost och så vidare. Efter förbehandlingen börjar elgalvaniseringsprocessen. Elgalvaniseringen utförs genom en så kallad svagt sur zinkprocess där man med hjälp av ström lägger på ett lämpligt zinkskikt som definieras av kunden. Zinkskiktet är vanligtvis 12–16 mikron. Elgalvaniseringen följs alltid av ett tunt skikt (0,1–0,3 µm) passivering (kromat). Passiveringen utförs som gul- eller blåkromat och bidrar till att förbättra korrosionsegenskaperna. Förnicklingen följs normalt av ett tunt kromskikt (ca 0,5 µm) för att bevara och förstärka glansen på objektet samt för att förbättra hållfastheten och stärka korrosionsskyddet.

Läs mer om andra typer av ytbehandling.

Elektrogalvanisering av stål

Bli kontaktad

Vi kontaktar dig när du har tid.

Skriv dina uppgifter här.

Du kan också kontakta oss på telefon +45 98 28 16 77